[su_box title="Verleden, heden & toekomst" style="default" box_color="#7aa228" title_color="#FFFFFF" radius="30" class=""]
Geschiedenis, heden & toekomst van Dwingeloo
Het heden
De eerste vermelding van het dorp dateert van een akte uit 1181, afkomstig uit het archief van het klooster van Ruinen, dat de aankoop van een erf met een tiende land in Twingelo beschrijft. De naam komt uit het oud-Saksisch. De naam zou aldus enkele bronnen of afgeleid kunnen zijn van thingan (bedwingen) en lauha/loo (bos) of van thwangi (riem) of van dwing (rechtsdistrict). \
De eerste mogelijkheid verwijst dan naar een open plek in het bos. De tweede mogelijkheid verwijst naar een smalle stuk land begroeid met bos. De derde mogelijkheid verwijst naar een dwangbos.
Aanvankelijk was Lhee het grootste dorp in het 'schultambt', maar door de aanwezigheid van adel in Dwingeloo wordt dat in de 11
e-12
e eeuw langzaam de hoofdplaats. In de Franse tijd wordt het 'schultambt' Dwingeloo omgevormd tot een gemeente, waarbij gevoegd worden de buurtschappen Eemster en Leggeloo, die voordien tot het 'schultambt' Diever behoorden.
De nieuwe gemeente, waartoe ook de buurschappen Westeinde, Eemster, Leggeloo, Lhee en Lheebroek en gedeeltes van Geeuwenbrug en Dieverbrug behoorden, heeft tot 1998 ongewijzigd bestaan.
De Sint-Nicolaaskerk dateert uit het begin van 15e eeuw ter vervanging van een eenbeukige kerk met een losstaande toren.[4] De huidige torenspits werd, na het instorten van de vorige spits, in 1631 geplaatst op initiatief van Rutger van den Boetzelaer, bewoner van de havezate Batinge en drost van Drenthe. Bij de dorpsbrand van 1923 is een groot deel van het kerkinterieur in vlammen opgegaan. Portretten van Van den Boetzelaer en zijn derde vrouw Batina van Lohn bevinden zich in de kerk. De kapel bij de kerk is in particulier eigendom.
De juffer van Batinge
Aan de bouw van de Sint Nicolaaskerk in Dwingeloo is de sage verbonden van de juffer van Batinge. Deze juffer reed tijdens de bouw van de kerk elke dag voorbij, omdat ze een oogje zou hebben op de bouwmeester van de kerk. Deze bouwmeester was niet ongevoelig voor haar schoonheid en raakte dermate van de wijs, dat hij zijn werk niet meer naar behoren kon verrichten. Door ingrijpen van de drost van Drenthe en haar vader, de heer van Batinge, werd de juffer op reis gestuurd, maar niet nadat zij haar geliefde had verteld welke vorm de torenspits van de nieuwe kerk volgens haar moest krijgen. De bouwmeester wist daarop haar droombeeld te verwezenlijken. Dit is de reden voor de afwijkende bouwstijl. Na voltooiing van de kerk zouden beiden alsnog getrouwd zijn.
Het heden
Volgt!
De toekomst
Volgt!
Heeft u een goed inzicht/ overzicht van de geschiedenis, het heden en de toekomst van Dwingeloo en wilt u meewerken aan de volledigheid van dit platform, stuur dan een bericht met uw verhaal naar onze redactie.
Wij zijn erkentelijk voor uw bijdrage en danken u bij voorbaat !!
Help ook mee RegioWesterveld te laten uitgroeien tot ...
...het beste informatie portaal over Zuid-West Drenthe