[su_box title="Verleden, heden & toekomst" style="default" box_color="#7aa228" title_color="#FFFFFF" radius="30" class=""]
Geschiedenis, heden & toekomst van Diever

De eerste sporen van menselijke bewoning van deze streek dateren vanaf ca 4000 jaar voor onze jaartelling.
De sporen hiervan kan men vinden in de diverse soorten grafheuvels zoals die hier bekend zijn als hunebedden, grafheuvels en een kringurnenveld.
De toenmalige bewoners leefden hoofdzakelijk van de jacht.
De bewoning van deze streken werd telkens onderbroken door onbewoonde perioden, hetgeen vooral was te wijten aan klimatologische omstandigheden (bijv. ijstijden). Veel van deze sporen zijn in de loop der tijd verdwenen zoals het hunebed te Berkenheuvel dat in de 18e eeuw is gesloopt om de grote keien te verwerken tot straatstenen en/of stortsteen voor de dijkenbouw.
De dorpen Diever, Wapse en Wittelte zijn in de vroege Middeleeuwen ontstaan doordat zich hier landbouwers gingen vestigen.
De oudst bekende vermelding van Diever komt uit 1181, waar gesproken wordt van het dorp Devere of Deveren. De naam Diever komt hoogst waarschijnlijk voort uit het woord dat laagte betekende. In de Middeleeuwen was Diever de hoofdplaats van het Dieverder Dingspel, dat ongeveer het hele gebied van Zuidwest-Drenthe besloeg.
Drie kilometer ten noordwesten van Diever in het natuurgebied Berkenheuvel ligt nog een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog.
Het heden
Diever is een esdorp in
Zuidwest-Drenthe in Nederland dat deel uitmaakt van de
gemeente Westerveld. Tot 1998 was
Diever een zelfstandige gemeente. Tot die gemeente behoorden dorpen als Dieverbrug, Wittelte en Wapse.
In
Diever wonen nu 2180 inwoners. Het aantal toeristen is vooral 's zomers vele malen groter. Zij komen er voor rust, ruimte en natuur.
Diever ligt pal naast het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Buiten Diever in het bos is een bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer.
Diever Bezienswaardige gebouwen
Het centrum van
Diever wordt gevormd door een Brink met daaraan liggend een voormalig gemeentehuis en een
Schultehuis, het huis waar de schulte woonde. Verder staat in het dorp de sierlijke
korenmolen De Vlijt.
De Sint-Pancratiuskerk in DieverIn het centrum van het dorp staat, midden op de Brink, een oorspronkelijk in de 12e eeuw gebouwde romaanse kerk gewijd aan Sint-Pancratius. In de 14e en 15e eeuw heeft de kerk geleidelijk zijn gotische vorm gekregen. Na een brand in 1759 is de kerk grotendeels vernieuwd. Bij de restauratie halverwege de 20e eeuw zijn de oorspronkelijke gewelven weer hersteld. De kerk wordt als een van de mooiste van Drenthe beschouwd, dit komt tevens door de prachtige gewelven in de kerk en het authentieke interieur, waarvan het sacrofaagdeksel uit de 12e eeuw stamt.
Terugkerende Evenementen in DieverDiever is vooral bekend van de openluchtuitvoeringen van toneelstukken van
Shakespeare. Sinds 1946 wordt jaarlijks in het openluchttheater een toneelstuk van Shakespeare opgevoerd. Deze uitvoeringen worden jaarlijks door minstens vijftienduizend mensen bezocht.
De toekomst
Volgt!
Heeft u een goed inzicht/ overzicht van de geschiedenis, het heden en de toekomst van Diever en wilt u meewerken aan de volledigheid van dit platform, stuur dan een bericht met uw verhaal naar onze redactie.
Wij zijn erkentelijk voor uw bijdrage en danken u bij voorbaat !!
Help ook mee RegioWesterveld te laten uitgroeien tot ...
...het beste informatie portaal over Zuid-West Drenthe